Zondag 10 november

Sfeerimpressie 2023: 

Video door Stefan Video Productions

Shirt sponsors

Kalender

ma di wo do vr za zo
3
7
10
21
22
24
28
29

Sponsors

Het Energiebureau

Login

Achterlicht

Nieuw fenomeen 

Het achterlicht

in het peloton!

Ook bij TWC Weert zien we steeds vaker dat leden gebruik maken van een achterlicht om hun eigen veiligheid(sgevoel) te vergroten. Er zijn diverse uitvoeringen in omloopt. Het achterlicht van Garmin gecombineerd met radar wordt door diverse leden gebruikt maar ook allerlei andere achterlichten worden gebruikt.

Het achterlicht van Garmin heeft als voordeel dat het achterlicht in gesteld kan wordt in een pelotonmodus en de knipperfunctie zodanig ingesteld kan worden dat deze alleen knippert als er achteropkomend verkeer is. Van andere uitvoeringen is bekend dat de knipperstand uit- of aangezet kan worden en vaak de lichtscherpte aangepast kan worden. 

Met de wegkapiteins is het nieuwe fenomeen besproken en waren de meningen verdeeld. Ook op internet kun je op forums lezen dat er voor- en (felle) tegenstanders zijn. De niet gebruikers ervaren de achterlichten als storend en vinden dat deze verboden moet worden omdat knipperende achterlichten niet zijn toegestaan in Nederland. De gebruikers vinden hun eigen veiligheid belangrijk. Om verdere polarisatie tussen voor- en tegenstanders te voorkomen heeft het bestuur van TWC Weert besloten om met een advies te komen voor het gebruik van achterlichten. Om tot dit advies te komen is er informatie ingewonnen bij de NTFU en de Nederlandse fietsbond. Uit dit onderzoek blijkt dat het knipperde achterlicht alleen verboden is in het donker maar niet overdag verder is er veel onduidelijkheid wat wel en niet mag. Het gebruik van een (knipper)achterlicht is wettelijk dus toegestaan. We hebben verder onderzoek gedaan hoe we de hinder die andere leden ervaren kunnen verminderen. Uit dit onderzoek is het volgende advies tot stand gekomen voor het seizoen 2024:

  1. Als je een achterlicht gebruikt in het peloton monteer deze dan zo hoog mogelijk onder je zadel
  2. Monteer een zogenaamde Ass saver onder je zadel
  3. Zet de verlichting op de laagste felheid, bij Garmin de pelotonstand
  4. Gebruik de knipperfunctie alleen als deze gekoppeld is aan een radar en dan in de stand dat deze pas knippert bij achteropkomend verkeer

Samen zullen we er aan moeten werken dat leden nieuwe producten kunnen gebruiken die hun veiligheid/ veiligheidsgevoel vergroot maar dat we hierbij ook oog hebben voor eventuele overlast die andere ervaren en dit proberen te minimaliseren of zelfs weg te nemen.  

Legetøj og BørnetøjTurtle