Binnenkort zijn de foto's en video van de Land van Horne MTB toertocht 2019 beschikbaar

Shirt sponsors

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
4
6
8
11
13
15
18
20
21
Datum : donderdag 21 November 2019
22
23
25
26
Datum : dinsdag 26 November 2019
27
28
Datum : donderdag 28 November 2019
29
30

Sponsors

Login

Top Tien Toer 2014

Top Tien Toer 2014

Op woensdag 21 mei hebben we met 25 renners de uitdagende Top Tien Toer in het het zuiden verreden. Naast de 10 steilste hellingen stonden er nog een aantal ander hellingen op het programma. Een rit over in totaal 135 kilometer met 1.800 hoogtemeters.

Om 8.00 uur vertrekken we met de auto gezamenlijk vanaf onze sponsor Fietsspecialist Hans Struijk naar Nattenhoven. Nadat iedereen zich geprepareerd heeft voor de tocht vertrekken we met goede moed om 9.05 uur.

Het weer is wisselvallig. Met een temparatuur die schommelt rond de 17 graden en af en toe vallen er wat druppels. Na 10 kilometer arriveren we bij de eerste helling van de dag de Snijdersberg.

Op deze eerste helling krijgen we met de eerste materiaalpech te maken. Een renner breekt  zijn kleinste tandwiel voor in twee stukken. Normaal einde oefening maar de volgwagen brengt hem naar de dichtstbijzijnde fietsenmaker. De rest rijdt door en we spreken af dat we de gestrande renner weer oppikken aan de voet van de Brakkeberg.

 

De fietsenmaker was erg gewillig en heeft in 20 minuten het euvel verholpen. Afrekenen en vervolgens weer op pad. Net voordat de andere renners aankomen bij de fietsenmaker krijgen we te maken met de eerste lekke band van de dag. Gelukkig was de volgwagen met reservewielen dichtbij en kan dit euvel snel opgelost worden. Vervolgens kunnen we gezamenlijk weer verder naar de tweede berg van de dag de Brakkeberg. Hier treden geen technische problemen op. Iedereen maakt zich op voor de beruchte Keutenberg. Bij de beklimming van de Keutenberg krijgen we weer te maken met materiaalpech een renner trapt zijn ketting in tweeën. De volgwagen kan weer terug naar de fietsenmaker. Na de Keutenberg dalen we de Sibbegrubbe af. In de afdalingen krijgen we de maken met de agressiviteit van automobilisten die de fietsers in het zuiden zat zijn. Er ontstaat even een gevaarlijke situatie maar gelukkig houdt iedereen het hoofd koel. De groep rijdt door richting de Loorberg, Schilberg en de Camerig. Deze beklimmingen verlopen goed. Een aantal renners neemt een kortere weg naar ons rustpunt het Hijgend Hert. De overigen maken nog een lus met twee stevige beklimmingen de pas van Wolfhaag en de Vaalserberg. Via de "bulten" richting Vijlen komen we allemaal aan bij het rustpunt het Hijgend Hert.  Hier wordt de inwendige mens versterkt en is er ruimte om ervaringen op een gezellige manier met elkaar te delen.

 

Tijdens het eten horen we een knal. Er blijkt een band van een renner te zijn gesprongen. De malheur wordt snel opgelost.  Na een uur vertrekken we voor het tweede deel van de tocht. We zetten koers richting Gulpen om de lastige Gulpernerberg te beklimmen

en vervolgens snel achter elkaar de Kruisberg, Paardendoder, IJzerenbosweg en als laatste de Dode man en ontstaan links en rechts de eerste verschijnselen van kramp. De Dode man doet zijn naam eer aan want bij velen zijn de krachten verbruikt en moeten er een aantal renners van de fiets voordat ze bij het beroemde bankje halverwege de klim komen. Zij gaan onderzoeken of de wandelsport ook iets is voor hun. Ze doen de beklimming lopend. Toch is iedereen voldaan dat ze alle 10 de beklimmingen hebben volbracht. We vertrekken voor het laatste deel naar ons eindpunt in Nattenhoven. eerst dalen we de Keutenberg af en dat is opletten geblazen. Het gaat allemaal goed. Op het vlakke zien we direct de verschillen tussen de renners die nog enigszins fit zijn en de renners waar het beste er van af is. De renners waar het beste vanaf is worden naar voren gedirigeerd en de sterkste op kop en aan de staart. Zo is het mogelijk dat we in een toch redelijk tempo gezamenlijk kunnen koersen. Het laaste stuk is redelijk vlak maar er zitten toch nog wel een paar hoogteverschillen in. Om de moed er in te houden wordt telkens maar aangegeven dat dit de laatste beklimming is echter na 6 keer geloven ze dat niet meer. Moe maar voldaan komt iedereen om 17.00 uur aan in Nattenhoven. Onder het genot van de zwaarste berg " de Grimbergen" kijken we positief terug op de tocht en maken we al weer plannen voor volgend jaar.

 

Respect voor alle deelnemers: er is zeer gedisciplineerd gereden met oog voor elkaar. Chapeau! Ook grote dank namens alle deelnemers aan Jos en Piet voor het rijden van de volgwagen, Ton voor het beschikkerbaar stellen van de volgwagen en Nico voor het maken van de foto's. 

Legetøj og BørnetøjTurtle