Zondag 2 juni

Dit jaar in samenwerking met de Philips van Horne ivm hun 50-jarig bestaan.

Foto's: Hier de eerste foto's van de Bloem 2019. Meer volgen er nog.

Shirt sponsors

Kalender

ma di wo do vr za zo
1
Datum : donderdag 1 August 2019
2
3
5
6
Datum : dinsdag 6 August 2019
8
Datum : donderdag 8 August 2019
9
10
12
13
Datum : dinsdag 13 August 2019
15
Datum : donderdag 15 August 2019
16
17
19
20
Datum : dinsdag 20 August 2019
22
Datum : donderdag 22 August 2019
23
24
26
27
Datum : dinsdag 27 August 2019
29
Datum : donderdag 29 August 2019
30
31

Sponsors

Login

Top Tien Toer C 103 km

 Registratie gesloten
 
0
Categorie
Activiteit TWC Weert
Datum
15 May 2019 08:00
Locatie
Lombok Nattenhoven - Bergerstraat 51 Nattenhoven

De route van 103 km is een afkortingvan 37 km van de oorspronkelijke Top Tien Toer route. De beklimingen van de Schilberg,  Pas van Wolfhaag en de Vaalserberg zijn eruit gelaten. Hierdoor heb je 60 minuten langer pauze bij het Hijgend Hert in Vijlen. Vervolgens sla je de Hulsberg over. Het aantal hoogtemeters is hiermee met ruim 600 teruggebracht tot 1.200 hm. Nog steeds pittig maar wel te doen voor alle leden uit de C groep 

 

Routenr. R70v1_Top Tien Toer C

 

Vandaag rijden we de Top Tien Toer en gaan we alle slijle hellingen in het zuiden van het land verslaan. 

Vertrek: 8.00 uur bij de Jumbo op leuken of 9.00 uur bij de Lombok in Nattehoven

Vervoer:

Zie Top Tien Toer B 119 km

Top Tien Toer 2019 TWC Weert

Op 15 mei zullen we de “Top Tien Toer” fietsen in de Limburgse heuvels. Deze tocht is ooit uitgezet in 1997 door een Jan Bijma voor het blad “Fiets”. De tocht voert ons over de 10 meest roemruchte hellingen in Nederland (en we krijgen er nog een aantal extra cadeau).

Jan Bijma heeft een index gemaakt voor de Franse bergen maar ook voor de Nederlandse heuvels. De index loop van 0 tot 1 hoe zwaarder de heuvel hoe hoger het cijfer. De index van Jan Bijma;

1

Eijserbos

0.88

2

Dode man

0.80

3

Keutenberg

0.78

4

Gulperberg

0.71

5

Brakkeberg

0.68

6

Pas van Wolfhaag

0.59

7

Elkeradeweg

0.59

8

Hulsberg

0.59

9

Snijdersberg

0.57

10

Schilberg

0.56

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen beleving bij een heuvel. De ene heuvel ligt je beter dan de andere. We zijn dan ook benieuwd of jullie het met Jan Bijma eens zijn.

We starten om 9.00 uur bij de Lombok in Nattenhoven en zullen na ongeveer 10 kilometer de 1e heuvel voor onze kiezen krijgen. Op onderstaande diagram kun je zien welke heuvels we verder zullen nemen. Halverwege de koers, ongeveer om 13.00 uur zullen we een rustpauze nemen om de inwendige mens te versterken voor de tweede helft van de koers. Rond 17.00 uur zullen we weer terug zijn in Nattenhoven waar we nog voordat we naar huis terugkeren nog een pint kunnen drinken op de geleverde prestatie. We hanteren het principe van samen uit samen thuis dus boven op elke berg wachten we tot we weer compleet zijn. Mocht het zo zijn dat voor sommige van ons het aantallen hellingen te zwaar is dan kunnen een aantal hellingen omzeilt worden om toch na de berg weer bij de groep aan te sluiten.

Hoogtemeters Top Tien Tour

De hellingen

 1. Snijdersberg 

Lengte

900 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

6.6%

Hoogtemeters

59 meter

De Snijdersberg is de middelste van de drie S’en (ook Slinger- en Schieversberg). Deze drie klimmen liggen niet in het hart van het heuvelland, maar vormen toch voldoende uitdaging om een route op aan te passen. De steilte en daarmee zwaarte wordt verklaard door het feit dat de Maas hier in de geologische geschiedenis het kalkplateau heeft ondergraven. Aldus ontstond een steile wand. De klim zelf is net als de Slingerberg aantrekkelijk omdat relatief aan het eind een steiler stuk overwonnen dient te worden.

 1. Brakkeberg 

Lengte

700 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

8.6%

Hoogtemeters

60 meter

De Brakkeberg is een korte, maar hevige klim. Ook een die zijn naam eer aan doet. Met name zo lastig omdat het steile gedeelte juist na de start om een haakse bocht ligt. De rapportcijfers 10, 9, 9, 11, 12% maken de Brakkeberg een klim voor renners met macht in de benen. Geloof het of niet, maar deze weg is toneel voor de jaarlijkse downhill-wedstrijd………op skates. Een troost: de ambulance staat in de bocht gereed.

 1. Keutenberg

Lengte

1700 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

5.6%

Hoogtemeters

96 meter

Dit is met de Cauberg waarschijnlijk een van de bekendste hellingen van Nederland, in ieder geval één van de beruchtste. Dit is ook niet zo verwonderlijk gezien de 22% die de fietser direct in het begin van de klim te verwerken krijgt. Deze bult wordt dan ook wel "liefkozend" de Kuitenberg genoemd. Indrukwekkend is het aangezicht als men het weggetje naar de Keutenberg inrijdt. Ver boven de renner verheven kan men een streep asfalt ontwaren, die wel hoog is, maar niet ver weg. Je voelt de adrenaline stromen, die heb je dan ook nodig. Vervelend wordt de klim vooral door het feit dat het steilste gedeelte direct na een raar bochtje ligt

 1. Camerig Zuid/Vijlenerbos

Lengte

3600 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

7.0%

Hoogtemeters

145 meter

De Camerig is volgens de COTACOL-ranking zowel de zwaarste, het grootste hoogteverschil als de langste helling van Nederland. Dit is waarschijnlijk niet de kampioen die velen verwachten. Geen steile passages zoals de Keutenberg die door velen als de zwaarste wordt beschouwd, maar een lange klim met zelfs een aantal korte afdalingen. De hoge score is vooral te danken aan de lengte van de klim. Let op de fantastische vergezichten aan de rechterhand, bij helder weer zijn zelfs de Hoge Venen in de Ardennen zichtbaar.

 1. Gulperberg Oost

Lengte

600 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

9.8%

Hoogtemeters

59 meter

De Gulperberg vanaf deze kant toont vanaf grote afstand reeds haar hoge percentages. Met name bij het oprijden lijkt deze klim veel te steil. Er is slechts een troost: al na 600 meter ben je boven en kun je rustig van het schitterende Gulpens Panorama genieten of een schietgebedje doen bij de reusachtige Maria die zich op de top bevindt. Tijdens de Amstel Goldrace spelen zich hier taferelen die we alleen kennen van de Tour of de Giro als de mensen 6 rijen dik staan op de flanken van deze klim.

 1. Kruisberg/Botteweck

Lengte

800 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

8.4%

Hoogtemeters

67 meter

De Botterweck is de zuidwestelijke en zwaarste opgang naar de top van de Kruisberg. De naam Kruisberg is vermoedelijk afgeleid van het feit dat zich op de top een zessprong bevindt. De Botterweck is een gemeen bergje, met name omdat er geen rustpunt in de klim zit. De 8,4% gemiddeld is dan ook voor Limburgse begrippen hoog.

 1. Eyserbosweg

Lengte

1100 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

7.9%

Hoogtemeters

87 meter

De Eyserbosweg is een van de Grote Vier (Dode Man, Keutenberg, Gulperberg). Zij het niet zo indrukwekkend in aanblik, is met name dankzij het stuk in het bos, tot 16%, (700 m) de helling een heuse brok. Juist als de fietser, na het eerste gedeelte verlangt naar een vlakker stuk, wordt het percentage flink opgeschroefd. In dit geval zijn hardlopers doodlopers, een gewaarschuwd fietser…. Binnen Nederland is dit de favoriete berg van Michael Boogerd. Tijdens zijn Amstel Goldraces en overige koersen heeft hij steeds hier getracht het verschil te maken.

 1. Elkeraderweg

Lengte

2000 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

6,80%

Hoogtemeters

74 meter

De oude Elkeradeweg is moeilijk te vinden. We dalen eerst flink af om vervolgens links af te slaan en direct voelen dat het weer omhoog gaat ondanks dat je denkt dat het nog vlak is. Vervolgens klimt hij omhoog waarbij op 800 meter het nog even steiler wordt. Je krijgt even een rustpunt om vervolgens het slotgedeelte te nemen naar het dorpje. Een klim waar je je krachten goed moet verdelen. Je bent gewaarschuwd.

 1. Dode man

Lengte

800 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

9.6%

Hoogtemeters

77 meter

De Dode Man is een helling die een naam heeft in de beste Limburgse traditie van naamgeving. Naast de Brakkeberg, de Dikkebuiksweg, Hellebeuk en Slingerberg (ideale wijze om boven te komen) is ook deze naam volledig van toepassing. Zeer steil en slechts na 600 meter even inzakkend blijft het asfalt steigeren. Voor de al te vermoeide fietser staat er een bankje halverwege. Deze is echter meestal bevolkt door wandelaars of dorpelingen die werkelijk niet begrijpen waarom daar iemand wil fietsen.

Als we deze helling overwonnen hebben als een “Dode man” fietsen we op ons gemak terug naar het beginpunt waar we voor de gene die dat nog aan kunnen de laatste “bergen” pakken de heerlijke “Grimbergen” .

 1. Grimbergen

Lengte

33 cl

Gemiddeld alcoholpercentage

6.5%

Hoogtemeters

17 cm

Deze berg staat bekend als een echte kuitenbijter en een knieën breker vooral na zo’n tocht.

Proost op een mooi dag. Op deze dag krijgen jullie overigens nog een aantal klimmetjes als toetjes cadeau.  

 

 
 

Alle datums

 • 15 May 2019 08:00

Deelnemerslijst

 Geen deelnemers 

Powered by iCagenda

Legetøj og BørnetøjTurtle