Hier de link naar de foto's en de link naar de video van de Land van Horne MTB toertocht 2019.

Shirt sponsors

Kalender

ma di wo do vr za zo
3
Datum : dinsdag 3 September 2019
5
Datum : donderdag 5 September 2019
6
9
10
Datum : dinsdag 10 September 2019
12
Datum : donderdag 12 September 2019
13
14
16
17
Datum : dinsdag 17 September 2019
19
Datum : donderdag 19 September 2019
20
21
23
24
Datum : dinsdag 24 September 2019
26
Datum : donderdag 26 September 2019
27
28
30

Sponsors

Login

Top Tien Toer B 119 km

 Registratie gesloten
 
5
SAM_1179
Categorie
Activiteit TWC Weert
Datum
15 May 2019 08:00
Locatie
Lombok Nattenhoven - Bergerstraat 51 Nattenhoven

De route van 120 km is een afkortingvan 21 km van de oorspronkelijke Top Tien Toer route. De beklimingen van de Pas van Wolfhaag en de Vaalserberg zijn eruit gelaten. Hierdoor heb je 45 minuten langer pauze bij het Hijgend Hert in Vijlen.

 

Routenr. R37v1_Top Tien Toer B 

 

Vandaag rijden we de Top Tien Toer en gaan we alle slijle hellingen in het zuiden van het land verslaan. 

Vertrek: 8.00 uur bij de Jumbo op leuken of 9.00 uur bij de Lombok in Nattehoven

Vervoer:

Vervoer:

LET OP:

 • Breng zelf een deken mee om je fiets te beschermen in de bus.
 • We verzamelen om 8.00 uur bij de Jumbo, daar zullen we de fietsen inladen en de personen over de auto's verdelen.

Chauffeur

 Aantal fietsen Aantal personen
Ton met de bus

6-8

2

Albert 2 4
Paul

2

4
Erik

2

4

Martijn 2 4
Juriaan (met gast) 2

2

Totaal 16-18 20

Totaal aantal inschrijvingen

17

17
     

 

Algemene informatie

Top Tien Toer 2019 TWC Weert

Op 15 mei zullen we de “Top Tien Toer” fietsen in de Limburgse heuvels. Deze tocht is ooit uitgezet in 1997 door een Jan Bijma voor het blad “Fiets”. De tocht voert ons over de 10 meest roemruchte hellingen in Nederland (en we krijgen er nog een aantal extra cadeau).

Jan Bijma heeft een index gemaakt voor de Franse bergen maar ook voor de Nederlandse heuvels. De index loop van 0 tot 1 hoe zwaarder de heuvel hoe hoger het cijfer. De index van Jan Bijma;

1

Eijserbos

0.88

2

Dode man

0.80

3

Keutenberg

0.78

4

Gulperberg

0.71

5

Brakkeberg

0.68

6

Pas van Wolfhaag

0.59

7

Elkeradeweg

0.59

8

Hulsberg

0.59

9

Snijdersberg

0.57

10

Schilberg

0.56

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen beleving bij een heuvel. De ene heuvel ligt je beter dan de andere. We zijn dan ook benieuwd of jullie het met Jan Bijma eens zijn.

We starten om 9.00 uur bij de Lombok in Nattenhoven en zullen na ongeveer 10 kilometer de 1e heuvel voor onze kiezen krijgen. Op onderstaande diagram kun je zien welke heuvels we verder zullen nemen. Halverwege de koers, ongeveer om 13.00 uur zullen we een rustpauze nemen om de inwendige mens te versterken voor de tweede helft van de koers. Rond 17.00 uur zullen we weer terug zijn in Nattenhoven waar we nog voordat we naar huis terugkeren nog een pint kunnen drinken op de geleverde prestatie. We hanteren het principe van samen uit samen thuis dus boven op elke berg wachten we tot we weer compleet zijn. Mocht het zo zijn dat voor sommige van ons het aantallen hellingen te zwaar is dan kunnen een aantal hellingen omzeilt worden om toch na de berg weer bij de groep aan te sluiten.

Hoogtemeters Top Tien Tour

De hellingen

 1. Snijdersberg 

Lengte

900 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

6.6%

Hoogtemeters

59 meter

De Snijdersberg is de middelste van de drie S’en (ook Slinger- en Schieversberg). Deze drie klimmen liggen niet in het hart van het heuvelland, maar vormen toch voldoende uitdaging om een route op aan te passen. De steilte en daarmee zwaarte wordt verklaard door het feit dat de Maas hier in de geologische geschiedenis het kalkplateau heeft ondergraven. Aldus ontstond een steile wand. De klim zelf is net als de Slingerberg aantrekkelijk omdat relatief aan het eind een steiler stuk overwonnen dient te worden.

 1. Brakkeberg 

Lengte

700 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

8.6%

Hoogtemeters

60 meter

De Brakkeberg is een korte, maar hevige klim. Ook een die zijn naam eer aan doet. Met name zo lastig omdat het steile gedeelte juist na de start om een haakse bocht ligt. De rapportcijfers 10, 9, 9, 11, 12% maken de Brakkeberg een klim voor renners met macht in de benen. Geloof het of niet, maar deze weg is toneel voor de jaarlijkse downhill-wedstrijd………op skates. Een troost: de ambulance staat in de bocht gereed.

 1. Keutenberg

Lengte

1700 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

5.6%

Hoogtemeters

96 meter

Dit is met de Cauberg waarschijnlijk een van de bekendste hellingen van Nederland, in ieder geval één van de beruchtste. Dit is ook niet zo verwonderlijk gezien de 22% die de fietser direct in het begin van de klim te verwerken krijgt. Deze bult wordt dan ook wel "liefkozend" de Kuitenberg genoemd. Indrukwekkend is het aangezicht als men het weggetje naar de Keutenberg inrijdt. Ver boven de renner verheven kan men een streep asfalt ontwaren, die wel hoog is, maar niet ver weg. Je voelt de adrenaline stromen, die heb je dan ook nodig. Vervelend wordt de klim vooral door het feit dat het steilste gedeelte direct na een raar bochtje ligt.

 1. Schilberg

Lengte

900 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

7.0%

Hoogtemeters

63 meter

De Schilberg ligt in een van de mooiste gedeelten van het Gulpdal vlak tegen de Belgische grens aan. Vanuit Slenaken begint de klim ingedoken in het landschap en worden opgaande en afgaande verkeersdeelnemers gescheiden. Wie hier ooit naar beneden is gereden, prijst degene die deze kant niet als opgaande zijde heeft gekozen. Halverwege loont het de moeite achterom te kijken en de helling van de Loorberg te aanschouwen. Deze klim gaat schoksgewijs omhoog. Als je bovenop doorrijdt kom je in het voor fietsers ook zeer aantrekkelijke Voerdal in Wallonië uit.

 1. Camerig Zuid/Vijlenerbos

Lengte

3600 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

7.0%

Hoogtemeters

145 meter

De Camerig is volgens de COTACOL-ranking zowel de zwaarste, het grootste hoogteverschil als de langste helling van Nederland. Dit is waarschijnlijk niet de kampioen die velen verwachten. Geen steile passages zoals de Keutenberg die door velen als de zwaarste wordt beschouwd, maar een lange klim met zelfs een aantal korte afdalingen. De hoge score is vooral te danken aan de lengte van de klim. Let op de fantastische vergezichten aan de rechterhand, bij helder weer zijn zelfs de Hoge Venen in de Ardennen zichtbaar.

 1.  

 1. Gulperberg Oost

Lengte

600 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

9.8%

Hoogtemeters

59 meter

De Gulperberg vanaf deze kant toont vanaf grote afstand reeds haar hoge percentages. Met name bij het oprijden lijkt deze klim veel te steil. Er is slechts een troost: al na 600 meter ben je boven en kun je rustig van het schitterende Gulpens Panorama genieten of een schietgebedje doen bij de reusachtige Maria die zich op de top bevindt. Tijdens de Amstel Goldrace spelen zich hier taferelen die we alleen kennen van de Tour of de Giro als de mensen 6 rijen dik staan op de flanken van deze klim.

 1. Kruisberg/Botteweck

Lengte

800 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

8.4%

Hoogtemeters

67 meter

De Botterweck is de zuidwestelijke en zwaarste opgang naar de top van de Kruisberg. De naam Kruisberg is vermoedelijk afgeleid van het feit dat zich op de top een zessprong bevindt. De Botterweck is een gemeen bergje, met name omdat er geen rustpunt in de klim zit. De 8,4% gemiddeld is dan ook voor Limburgse begrippen hoog.

 1. Eyserbosweg

Lengte

1100 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

7.9%

Hoogtemeters

87 meter

De Eyserbosweg is een van de Grote Vier (Dode Man, Keutenberg, Gulperberg). Zij het niet zo indrukwekkend in aanblik, is met name dankzij het stuk in het bos, tot 16%, (700 m) de helling een heuse brok. Juist als de fietser, na het eerste gedeelte verlangt naar een vlakker stuk, wordt het percentage flink opgeschroefd. In dit geval zijn hardlopers doodlopers, een gewaarschuwd fietser…. Binnen Nederland is dit de favoriete berg van Michael Boogerd. Tijdens zijn Amstel Goldraces en overige koersen heeft hij steeds hier getracht het verschil te maken.

 1. Hulsberg/Paardendoder

Lengte

900 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

8.3%

Hoogtemeters

75 meter

De Hulsberg is een stevige klim en blijft langdurig een vervelend percentage houden. Bijna boven volgt de samenvloeiing met de Oude Huls. De renner die Limburgs Mooiste ooit reed, herkent hier de parkeerplaats waar de stempelpost zich bevindt die de Zuidelijke lus van deze toertocht afsluit. Vroeger lieten de boeren hier hun paarden omhoog en omlaag lopen met vracht en het kwam nogal eens voor dat een paard door zijn hoeven zakte aan het eind van de dag op het steile gedeelte. Vandaar de naam Paardendoder. De volgende die hier hijgend als een paard omhoog fietst is gewaarschuwd!

 1. Elkeraderweg

Lengte

2000 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

6,80%

Hoogtemeters

74 meter

De oude Elkeradeweg is moeilijk te vinden. We dalen eerst flink af om vervolgens links af te slaan en direct voelen dat het weer omhoog gaat ondanks dat je denkt dat het nog vlak is. Vervolgens klimt hij omhoog waarbij op 800 meter het nog even steiler wordt. Je krijgt even een rustpunt om vervolgens het slotgedeelte te nemen naar het dorpje. Een klim waar je je krachten goed moet verdelen. Je bent gewaarschuwd.

 1. Dode man

Lengte

800 meter

Gemiddeld stijgingspercentage

9.6%

Hoogtemeters

77 meter

De Dode Man is een helling die een naam heeft in de beste Limburgse traditie van naamgeving. Naast de Brakkeberg, de Dikkebuiksweg, Hellebeuk en Slingerberg (ideale wijze om boven te komen) is ook deze naam volledig van toepassing. Zeer steil en slechts na 600 meter even inzakkend blijft het asfalt steigeren. Voor de al te vermoeide fietser staat er een bankje halverwege. Deze is echter meestal bevolkt door wandelaars of dorpelingen die werkelijk niet begrijpen waarom daar iemand wil fietsen.

Als we deze helling overwonnen hebben als een “Dode man” fietsen we op ons gemak terug naar het beginpunt waar we voor de gene die dat nog aan kunnen de laatste “bergen” pakken de heerlijke “Grimbergen” .

 1. Grimbergen

Lengte

33 cl

Gemiddeld alcoholpercentage

6.5%

Hoogtemeters

17 cm

Deze berg staat bekend als een echte kuitenbijter en een knieën breker vooral na zo’n tocht.

Proost op een mooi dag. Op deze dag krijgen jullie overigens nog een aantal klimmetjes als toetjes cadeau.  

 

 
 

Alle datums

 • 15 May 2019 08:00

Deelnemerslijst

Albert Kruijtzer (1)
Roel Saes (1)
Michel Tullemans (1)
Peter van Osta (1)
Marcel Hoeben (1)

Powered by iCagenda

Legetøj og BørnetøjTurtle